1975 1e brillendag

Geschiedenis

Het begon met de “Nederlandse VW-Brillenvereniging”
Op 11 april 1973 werd de “Nederlandse VW-Brillenvereniging” opgericht. De naam zegt het al, in het begin was het een club voor bezitters van een Brilkever. Maar al snel kwamen daar de Ovaalkevers bij. Het ledenbestand groeide gestaag. In de showrooms maakten de Kever en zijn luchtgekoelde soortgenoten intussen plaats voor VW Golf en andere “waterkoelers”. De behoefte aan een club voor liefhebbers van alle luchtgekoelde VW’s werd steeds groter.

In 1982 werd de club daarom opengesteld voor alle Volkswagens met luchtgekoelde motor.
De naam veranderde in: Luchtgekoelde VW Club Nederland.
Een “originele” club. Doelstelling van de LVWCN is het “in stand houden” van luchtgekoelde VW’s. Daarom is de LVWCN een club voor liefhebbers van Kevers en andere luchtgekoelde VW’s, die hun vierwieler in originele staat willen houden of restaureren. Auto’s, die er qua uitvoering, kleur en accessoires uitzien zoals bij eerste aflevering zijn het ideaal!

Kever & co
Niet alleen de fan van Kever en Kever-Cabriolet komt bij de LVWCN aan zijn of haar trekken. De LVWCN is er net zo goed voor de vele andere luchtgekoelde VW-types, zoals de Type 2 (de VW-bus in al zijn variaties – bouwjaren 1950 – 1982), de Type 3 (de 1500/1600 Ponton, TL en Variant), de Type 4 (411/412 2- en 4-deurs en Variant), de 181, en de Karmann-Ghia’s (Type 14 en Type 34). Daarbij maakt het niet uit, of uw auto restauratieobject, “concours-winnaar” of gewoon een auto voor dagelijks gebruik is. Als de doelstelling van de LVWCN u maar aanspreekt!

“De Luchtboxer” en nog veel meer
“De Luchtboxer” is het clubblad van de LVWCN. Als lid krijgt u het 8 keer per jaar in huis. U vindt er informatie in over onze activiteiten en die van andere VW-clubs in binnen- en buitenland, tips voor restauratie en reparatie, VW-historie en nostalgische verhalen, en veel foto’s en natuurlijk is er ook een rubriek “vraag en aanbod”.

Maar er is veel meer. Op wisselende plekken in het land organiseren we landelijke meetings, ten minste eens per jaar in de vorm van een kampeerweekend. Vaste punten van zo’n meeting zijn een onderdelenmarkt, een rondrit en vooral: veel gezelligheid. Vaak organiseren we ook bijeenkomsten waar een bepaald type in het middelpunt staat, bijvoorbeeld de VW-Bus of de Karmann-Ghia.

Daarnaast zijn er regionale bijeenkomsten. Want de LVWCN is onderverdeeld in regio’s, die evenementen als een technische middag, een puzzelrit of een excursie organiseren. Diverse keren zijn er al LVWCN-tochten naar het buitenland geweest, zoals naar de VW-fabriek in Wolfsburg. Bent u op zoek naar onderdelen dan kan ons Clubmagazijn uitkomst bieden. Vooral voor de Kever, de Bus en de Type 3 hebben we veel in huis. Voor technische vragen kunt u terecht bij onze Technische Commissie, die kan steunen op een uitgebreid documentatie-archief. Een andere service die we kunnen bieden is het taxeren van uw luchtgekoelde VW. Onze Clubshop biedt keus uit een groot assortiment aan VW-boeken en Clubartikelen, tegen aantrekkelijke prijzen.

De LVWCN is lid van de Federatie van Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC), de organisatie die bij de overheid opkomt voor de belangen van de liefhebbers van klassieke voertuigen.

De LVWCN, voor nog meer plezier aan uw luchtgekoelde VW!
De LVWCN is één van de oudste historische clubs voor luchtgekoelde VW’s ter wereld; en één van de grootste merkenclubs in Nederland. Daardoor komt u bij ons een heel brede variatie aan luchtgekoelde VW’s en mensen tegen. Als liefhebber van klassieke luchtgekoelde Volkswagens zult u zich bij ons daarom thuis voelen!

Jubileum boek

In 2013 werd voor het 40 jarig jubileum een boek geschreven over de geschiedenis van onze club.
Dit boek is nu beschikbaar als PDF bestand: klik hier om het boek te downloaden (50mb).
Klik hier om het LVWCN jubileum boek te downloaden